Lichamelijke klachten proberen ons iets te vertellen

We snappen het niet.

Een verhoogd cholesterol.
Een ontsteking in je lichaam.
Een hoge bloeddruk.
Hoofdpijn.
Nekklachten.
Burnout.

Wat doen we als we één van deze klachten hebben? Juist cholesterolverlagers, ontstekingsremmers, bloeddruk verlagers, paracetamol, antidepressiva, etcetera.

We denken namelijk dat een hoog cholesterol, de ontsteking, de hoge bloeddruk, hoofdpijn, nekklachten de oorzaak is van ons probleem.

Maar als je daar eens goed over nadenkt is dat best gek.

Dat is namelijk hetzelfde als denken dat brandweermannen de oorzaak zijn van een brand. Want altijd als er brand is, dan zijn er binnen no-time brandweermannen op locatie. Dus als we de brandweermannen wegsturen, dan is het probleem opgelost. Maar zo werkt het niet, want als je de brandweermannen wegstuurt, dan gaat de brand gewoon door.

Dit is wat we doen met ons lichaam.

Neem als voorbeeld een verhoogd cholesterol. Wat doen we als we een verhoogd cholesterol hebben, dan nemen we cholesterolverlagers.

Want cholesterol zorgt voor een grotere kans op hart- en vaatziektes, dus als we het cholesterolprobleem oplossen dan verkleinen we de kans op hart- en vaatziektes.

Maar zo simpel is het helaas niet. Een verhoogd cholesterol is namelijk een reactie van je lichaam op een onderliggend probleem. En cholesterol is een poging van je lichaam om het onderliggende probleem op te lossen en om jou duidelijk te maken dat je het onderliggende probleem moet aanpakken. Cholesterolverlagers hebben dus eigenlijk helemaal geen zin.

Wat is dan het onderliggend probleem?

Je leefstijl. 
Je voeding. 
Te weinig bewegen. 
Stress.
Te weinig slaap.

Ik ben geen dokter, dus ik ga je niet vertellen dat je geen medicijnen moet nemen als je ziek bent. Al is dat in sommige gevallen wel beter.

Maar als je de volgende keer klachten hebt of een ziekte hebt. Ga dan eens nadenken: “Wat probeert mijn lichaam mij te vertellen?”

Heb je klachten of een ziekte en wil je weten hoe wij je hiermee kunnen helpen? 

Plan een gratis adviesgesprek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top